Sadownictwo

Jaki był 2020 rok dla sadowników? – wyzwania na rok 2021

Rok 2020 ze względu na pandemię COVID-19 był trudny dla wielu branż, a w tym dla rynku owoców. Producenci związani z sektorem owocowo-warzywnym borykali się z wieloma przeciwnościami m.in. ograniczeniami w eksporcie czy brakiem rąk do pracy. Pojawiły się też dobre strony – wzrost konsumpcji i popytu oraz pozytywna reakcja Unii Europejskiej dla handlu żywnością. Jakie wyzwania czekają na producentów w 2021 roku?

Kategoria: 

Chaos w opakowaniach w Unii Europejskiej wyzwaniem dla sektora warzywno-owocoweg

Jak prognozują eksperci Unii Europejskiej wraz z Unią Owocową, chaos i brak harmonizacji uregulowań prawnych dotyczących opakowań i ich recyclingu może prowadzić do marnotrawstwa żywności oraz utrudniać handel pomiędzy krajami UE. Eksperci opublikowali swoje stanowisko w odpowiedzi na mapę drogową Komisji Europejskiej dotyczącą „Przeglądu wymagań dla opakowań i innych środków zapobiegających powstawaniu odpadów opakowaniowych”.

 

Kategoria: 

Druga fala COVID-19: co czeka sektor warzywno-owocowy?

Wpływ drugiej fali pandemii COVID-19 na gospodarkę jest niepewny. Wysoka liczba zakażeń i nowe restrykcje na pewno odbiją się na konsumpcji, utrudnieniach w eksporcie, czy spowolnieniu pracy w portach, a co za tym idzie, funkcjonowaniu sektora warzywno-owocowego. Jakie wyzwania przed nim stoją? Czy obostrzenia i ponowny, częściowy lockdown przyniosą ze sobą długofalowe skutki dla sektora? Unia Owocowa we współpracy z Freshfel określa dalszy wpływ pandemii na branżę.

 

Kategoria: 

Światowy Dzień Jabłka – Warka 2020 (RELACJA)

Chociaż Światowy Dzień Jabłka, który odbył się na terenie Muzeum Kazimierza Pułaskiego w Warce przywitał odwiedzających nienajlepszą pogodą, to nastroje wśród uczestników były gorące. Imprezę zorganizowały: Sady Grójeckie, Starostwo Powiatu Grójeckiego, Dworek na Długiej oraz stowarzyszenia W.A.R.K.A. W wydarzeniu wzięły udział koła gospodyń wiejskich, które z grójeckich jabłek wyczarowały prawdziwe smakołyki. W trakcie imprezy nie zabrakło atrakcji, jedną z nich był pokaz mistrza kulinarnego - Łuksza Konika.

Kategoria: 

Ile kosztuje przygotowanie jabłka do sprzedaży?

Falę bankructw w branży handlu owocami i warzywami obserwujemy od lat. Bankrutują producenci, grupy producenckie, jak i firmy prywatne. Sytuacji sektora nie pomaga pandemia COVID-19 i rosnące wraz z nią koszty produkcji, transportu, czy pracy.

Jak informuje Unia Owocowa, obecny czas jest szczególnie trudny dla organizacji producenckich. Grupy obecnie dokładają wszelkich starań, by umożliwić podmiotom rentowne funkcjonowanie po okresie pandemii.

Kategoria: 

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 roku

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 14% Polaków spełniło ten warunek w lipcu 2020 roku. To o 2 pkt. proc. mniej niż w czerwcu. Jednocześnie nie zmieniła się wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale.

Kategoria: 

Prośba do Premiera o interwencję w sprawie możliwości zatrudniania pracowników sezonowych

W związku z pogłębiającym się kryzysem w sadownictwie spowodowanym brakiem rąk do pracy Związek Sadowników RP wystosował do Pana Premiera pismo z prośbą o podjęcie rozmów ze stroną ukraińską w sprawie pracowników sezonowych.
Pełna treść pisma w załączniku.

 

Pobierz załącznik: Pismo_do_Premiera_-_pracownicy.pdf

źródło: polskiesadownictwo.pl

Kategoria: 

Jabłka Grójeckie na Open Eyes Economy Summit!

19-20 listopada w Krakowie odbyła się IV edycja Open Eyes Economy Summit, prawdopodobnie najbardziej nietypowego kongresu ekonomicznego! Jabłka Grójeckie wpierały wydarzenia całą siłą.

Podczas dwóch dni debatowano na najbardziej aktualne problemy współczesnego świata – od ochrony lasów deszczowych, poprzez zagrożenia ze strony przemysłu naftowego, konieczności zmiany relacji między człowiekiem a naturą, aż po zagadnienia dotyczące moralności w życiu publicznym czy też… chciwości. Wszystkie poruszane problemy ukazywane były w perspektywie zagadnień społecznych.

Kategoria: 

Wydłużony termin składania wniosków

Do 15 listopada 2019 r. zostaje wydłużony termin składania wniosków o udzielenie pomocy w formie dotacji przez producentów rolnych, w których gospodarstwach rolnych szkody w uprawach rolnych spowodowane wystąpieniem w 2019 r. suszy, huraganu, gradu, deszczu nawalnego, przymrozków wiosennych lub powodzi, w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich, powstałe na powierzchni uprawy objęły co najmniej 30% danej uprawy.

Kategoria: 

W Top Sadzie spłonęło 350 ton jabłek

Jak informuje www.e-sadownictwo.pl w Top Sadzie spłonęło 350 ton jabłek. Minęło już kilka dni od pożaru, który wybuchł w obiekcie firmy Top-Sad Grupa Producentów Owoców w miejscowości Koziel niedaleko Grójca. Jak informuje nas Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Grójcu, akcja gaśnicza trwała ponad 9 godzin, a brało w niej udział 31 jednostek.

Ruszyła wypłata zaliczek dopłat za 2019 rok: 418 mln zł na kontach rolników

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła, 16 października, po raz czwarty w historii obowiązującego w Polsce systemu dopłat wypłatę zaliczek na poczet płatności bezpośrednich i po raz pierwszy zaliczek na poczet płatności obszarowych PROW. Już pierwszego dnia do rolników trafiło ponad 313 mln zł w ramach zaliczek na poczet dopłat bezpośrednich i blisko 105 mln zł w ramach zaliczek na poczet płatności obszarowych PROW. ARiMR planuje, że do końca października przekaże rolnikom ok.

Kategoria: 

Opłaty za usługi wodne – oświadczenia do 30 października

Do 30 października podmioty obowiązane do ponoszenia opłat za usługi wodne składają kwartalne oświadczenia.

Przypominamy o obowiązku złożenia oświadczeń za III kwartał 2019 r. w celu ustalenia wysokości opłaty zmiennej za korzystanie z usług wodnych.  Obowiązek złożenia oświadczeń wynika z art. 552 ust. 2b ustawy – Prawo wodne.

Kategoria: 

Polska ma superowoce!

1 lipca obchodziliśmy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Z tej okazji plantatorzy zorganizowali degustacje owoców i ich przetworów. Królowały pierwsze tegoroczne borówki, czarne i czerwone porzeczki, konfitury i soki z jagody kamczackiej, aronii i mini-kiwi. Lody truskawkowe i malinowe. Symbolem święta stała się, rekomendowana w codziennej diecie, filiżanka polskich superowoców.

Kategoria: 

Strony